Ruwe diamant op Sunshine Beach

Extreem verfijnde hedendaagse architectuur

Oprijzend uit de zandduinen aan de oostkust van Australië vind je de McAnally Residence. Deze modern villa kijkt uit over Sunshine Beach en is als een ruwe diamant – stoer en onverwoestbaar, maar tegelijkertijd verfijnd en opmerkelijk gedetailleerd.

Entree met zeezicht

De entree taatsdeur is allesbehalve gewoon. Als je door deze deur heen loopt voelt het alsof je een hele muur opent om vervolgend direct verwelkomd te worden in het hart van het huis.

Dat was een goed doordachte ontwerpkeuze, omdat het invloed had op de hele indeling van de woonkamer. Architect Gavin Maddock: “De opdrachtgever wilde bij binnenkomst direct zicht op de oceaan. De gecreëerde vorm en ruimte zijn een reactie op de omstandigheden op de locatie en op de indeling van het huis die hier het beste werkte.

“Gezien de grootte, het gewicht en de kwaliteit van de deur was FritsJurgens meteen onze keuze.”

FritsJurgens heeft diverse taats-scharniersystemen die geschikt zijn voor toepassing in buitendeuren. Bekijk de verschillende functies die elk product u biedt.

producten

Grotten als inspiratiebron

In de buurt van het pand, aan de oceaanzijde, zijn verschillende grotten verborgen in de landtong. De ingang van de woning moest het gevoel weerspiegelen van het binnengaan van een grot – een schijnbaar massieve muur kan worden geopend om een grote, open ruimte binnen te gaan.

De natuurlijke convergentie van de erfgrenzen tot aan de straat draagt bij aan dit gevoel en leidt je de trap af naar het huis en naar de massieve taatsdeur die in de muur verborgen lijkt te zijn. Ongeacht de grootte en het gewicht gaat de deur moeiteloos open, waardoor je echt thuiskomt.

De logische keuze

De volledige hoogte van de deur is 5,7 meter en hij is 1,6 meter breed. Aangezien taatsdeuren met FritsJurgens scharnieren het mogelijk maken om met grenzeloze hoogtes en onregelmatige verhoudingen te ontwerpen en het juiste beslag een extreem draagvermogen moet bieden, lag het voor de hand om voor dit type entree te kiezen.

Gavin Maddock: “Bij het ontwerpen van een entree als deze is elk detail belangrijk. De grootte, het gewicht en het vlakke, gestroomlijnde ontwerp van de deur vereisten een enorme aandacht voor hardware en details, inclusief de interne omlijsting van het deurpaneel. Het is eigenlijk een muur.”

De deur is vervaardigd met een intern gelast frame en is bekleed met aluminium composiet panelen, van binnen en van buiten. Zowel interne als externe handgrepen zijn verzonken in de dikte van de deur.

Toepassingen

Dramatische structuren

Van buitenaf lijkt de woning uit meerdere blokken te bestaan, waarbij het ‘toegangsblok’ de meeste aandacht trekt. Met een hoogte van bijna 6 meter zie je de toegangsdeur zelfs vanaf de straat. Maar van binnen zijn de ruimtes groot, licht en open.

De gebruikte materialen dragen bij aan de open, lichte sfeer. Hout vind je bijvoorbeeld in de zwevende trap, maar er is ook veel kaal beton en grote vlakken lichtgrijs in diverse materialen. Glazen dakramen laten daglicht binnen en tonen vanaf verschillende niveaus de unieke structuur en opbouw van de woning. Dit creëert een dramatisch effect, vooral in de hal, waar een vide van drie verdiepingen wordt gegenereerd tussen het toegangsplatform en de aangrenzende betonnen muur.

Een duidelijk doel

Deze opmerkelijke woning wordt één met zijn omgeving en creëert een huis dat licht, verfijning en detail van omarmt in het interieur, terwijl het er beschermd en teruggetrokken uitziet vanaf de straat. De vele niveaus maken van dit gebouw een beleving, met vanuit elke hoek en om elke hoek een ander uitzicht.

Het doel is duidelijk vanaf het moment dat de deur wordt geopend. Het is een prachtig voorbeeld van de contrasten in moderne architectuur – stoer en krachtig gaan samen met verfijning en detail.

Delen