HV Pavilion

Gardini Gibertini Architects

Dit huis, zwevend op en tussen de glooiende Toscaanse heuvels, is als een veilige haven in de weidsheid van de uitgestrekte omgeving. Gardini Gibertini Architects ontworp deze hedendaagse interpretatie van het Romeins-Italische ‘Patio House’, inspiratie uit de directe omgeving, met een warm en eigentijds interieur.

Fotografie door Ezio Manciucca

353.a-Gardini-Gibertini-HV-Pavilion-photographed-by-Ezio-Manciucca03.jpg

Eerbetoon aan lokale bouwtraditie

Omgeven door olijfgaarden neemt dit huis een volledig natuurlijke plaats in de omgeving in. De gebruikte materialen komen uit de omgeving of zijn een verwijzing daarnaar en vormen de basis van het ontwerp.

Gardini Gibertini Architects: “HVP is een typisch mediterrane architectuur die het thema wonen in zijn meest archaïsche typologie en constructieprincipes benadert. De strengheid van de compacte en samenhangende geometrie in de verhoudingen is een eerbetoon aan de lokale bouwtraditie van de “droge muur”, terwijl het hout van de vliesgevel een verwijzing is naar de sluitelementen van de traditionele landelijke gebouwen van het Monte Amiata-gebied – de zogenaamde “seccatoi” (droogkamers) voor kastanjes, waardoor het gebouw opgaat in het landschap en het diep hecht aan zijn geschiedenis.”

Geleverd aan het landschap

Gardini Gibertini Architects: “Het gebouw is van de grond opgetild en wordt zo een paviljoen dat op een theatrale manier aan het landschap wordt geleverd: het is een “proscenium”, een ruimtelijk mechanisme dat de omringende natuur kan bewonderen en haar plaats claimt op deze locatie en in de eeuwenoude historie.”

HV Pavilion, ontworpen door Gardini Gibertini Architects, gefotografeerd door Ezio Manciucca, deuren vervaardigd door Infissi Rossetti srl
FritsJurgens System M+ taatssystemen
353.a-Gardini-Gibertini-HV-Pavilion-photographed-by-Ezio-Manciucca23.jpg

Een verandering in de perceptie van ruimte

De woning is opgedeeld in acht verschillende blokken, geometrisch verspreid over het gewapende beton. De meeste blokken zijn verbonden via taatsdeuren, allemaal met FritsJurgens System M+ taatsscharnieren. De deuren zijn allemaal exact hetzelfde vormgegeven: 290 cm hoog en 95 cm breed, overal met dezelfde handgrepen.

Gardini Gibertini Architects: “We stelden ons voor dat het huis een extreem vloeiende interne beweging zou hebben en dat de scheidingen tussen de verschillende ruimtes niet alleen maar poorten of doorgangen in de letterlijke zin van het woord zouden lijken.

We stelden ons deze taatsdeuren voor als echte muren die konden worden verplaatst, en dat dankzij die beweging de perceptie van de ruimtes zou veranderen.“

De invloed van een taatsdeur op een ruimte kan enorm zijn. De beleving van de deur wordt beïnvloed door de beweging, het materiaal en de afmetingen. Ontdek hoe diverse soorten taatsdeuren invloed uitoefenen op de omgeving.

Applicaties

Traditionele producten

De handgrepen zijn identiek op alle taatsdeuren. Dit was wederom een weloverwogen keuze voor materiaal en voor gebruiksgemak.

Gardini Gibertini Architects: “De keuze van deze lange leren “riemen”, naast hun extreme functionaliteit en hun aangename gevoel, is in lijn met het idee om overal natuurlijke materialen en traditionele, lokale producten te gebruiken.”

353.a-Gardini-Gibertini-HV-Pavilion-photographed-by-Ezio-Manciucca11.jpg

Geen beperkingen tijdens de constructiefase

De keuze voor FritsJurgens’ System M+ taatsscharnieren in de taatsdeuren in deze woning had diverse redenen.

Gardini Gibertini Architects: “Enerzijds het extreme installatiegemak van het systeem dat ons in staat stelt om te werken met taatsdeuren van aanzienlijke afmetingen zonder tijdens de constructiefase te worden beperkt door de installatie van taatsmechanismen in de kozijnen en vloeren, vooral omdat wij veel werken met gewapend beton.”

“Aan de andere kant vanwege de extreme betrouwbaarheid van het systeem dat perfect werkt met onder andere de vastzetstanden op 90 graden.”

Ontdek meer over System M+, FritsJurgens’ hydraulische taatsscharnier ontworpen voor geperfectioneerde deurbewegingen.

System M+

Bouwen in historie

Zo compact als deze woning van buiten lijkt, zo geborgen voel je je wanneer je door de diverse afzonderlijke ruimtes beweegt. Slechts de gordijnen creëren een overgang van de lichte, met daglicht overgoten ruimtes naar het weidse Toscaanse uitzicht.

De locatie en de eeuwenoude historie ervan vormen op prachtige wijze de letterlijke en figuurlijke bouwstenen voor deze woning. In geen enkel detail ontbreekt de connectie naar het land waar het gebouw zich op bevindt. Het is een waardevolle, uiterst weloverwogen toevoeging aan het landschap.