Stijlvol woonhuis met huiselijke sfeer

Driedubbele eikenhouten taatsdeuren

Deze villa van ruim 1.500 vierkante meter in de heuvels van Karlsruhe werd van binnen en buiten ontworpen door Laurenz Vogel. De Oostenrijkse architect en interieurdesigner begon zijn carrière als timmerman. Zijn voorliefde voor hout en andere natuurlijke materialen zie je dan ook duidelijk terug in zijn werk. Neem de drie eikenhouten taatsdeuren die hij voor dit project ontwierp: allemaal zes meter hoog, van de vloer tot het plafond van de eerste verdieping. Doordat de deuren ook licht doorlaten als ze gesloten zijn, vormen ze een verbindende factor tussen de ruime woonkamer en de bosrijke omgeving.

Fotografie Christian Buck
_Ontwerp Laurenz Vogel Architekten
Fabrikant MTB-Schreinerei en Schreinerei Fuchs

Speelse woning aan bosrand

Het woonhuis staat aan het einde van de straat, direct naast een bos. Eerst stond hier een kleiner huis, maar de eigenaar wilde graag een groter pand laten bouwen. Vogel ontwierp daarom een villa met vijf verdiepingen, waarvan twee onder de grond. Op het hoogste punt is het gebouw 12 meter, met op het dak een prachtig uitzicht en luxe zwembad. Om te voorkomen dat het eruit zou zien als een massief blok, besloot Vogel de verdiepingen steeds 1,2 meter te laten verspringen. Ook gebruikte hij afwisselend donkere en lichte stenen. Dankzij deze getrapte bouwstijl en verschillende materialen ontstaat een speels effect dat de villa een elegante uitstraling geeft.

Het blauwe huis

Om de omliggende natuur bij het huis te betrekken, gebruikte Vogel veel glas in zijn ontwerp. De opdrachtgever had daarbij wel een verzoek: of het mogelijk was om het oude, blauwe huis van de buren zo veel mogelijk te verhullen. In de verder voornamelijk groene omgeving springt dit er namelijk behoorlijk uit. Hierdoor ontstond een ontwerpuitdaging, aangezien de zon precies aan de kant van het blauwe huis de woonkamer binnenkomt. Dit gedeelte van het huis volledig afsluiten, was dus geen optie. Zo kwam Vogel op het idee om taatsdeuren te plaatsen. Behalve praktisch, zijn deze namelijk ook zeer stijlvol. En doordat de deuren uit eikenhouten plankjes bestaan, laten ze wél licht door, zonder dat het blauwe huis constant de show steelt.

Verdiepingen verbinden

Net als in zijn vorige woning, wilde de eigenaar graag een vide om zo een hoge, open ruimte te creëren. Dit betekent dat je vanaf de eerste verdieping direct op de begane grond kijkt, en andersom. De vide zorgt voor meer verbinding tussen de woonkamer en keuken beneden en de (kinder)slaapkamers boven. Zo verzamel je het hele gezin in een mum van tijd rond de eettafel om onder het genot van een zelfgemaakte maaltijd gezamenlijk de dag te bespreken. Dat is precies waar de opdrachtgever naar op zoek was: een groot en ruim huis met tegelijkertijd een warme sfeer.

Groots effect

Behalve de vide, dragen ook de eikenhouten taatsdeuren bij aan het intieme karakter van de villa. “De taatsdeuren hebben een enorme invloed op de woonkamer,” vertelt Vogel. “Het gaat om een ruimte van 150 vierkante meter, dus ik heb meerdere mogelijkheden ingebouwd om deze wat knusser te maken. Zo kun je de pianoruimte afsluiten met een 2,5 meter brede taatsdeur in de kleur van de muur, waardoor het net lijkt alsof de deur er niet is. Maar de drie houten taatsdeuren naast de keuken hebben het grootste effect. Hierdoor ontstaat de optie om de woonkamer groter of kleiner te maken. Als je de ruimte een huiselijker gevoel wilt geven, kun je ze dichtdoen zonder dat het te donker wordt.”

Houten taatsdeuren

Ontwerp Laurenz Vogel Architekten, Fabrikant MTB-Schreinerei en Schreinerei Fuchsl, Foto Christian Buck
Ontwerp Laurenz Vogel Architekten, Fabrikant MTB-Schreinerei en Schreinerei Fuchsl, Foto Christian Buck
Ontwerp Laurenz Vogel Architekten, Fabrikant MTB-Schreinerei en Schreinerei Fuchsl, Foto Christian Buck
Ontwerp Laurenz Vogel Architekten, Fabrikant MTB-Schreinerei en Schreinerei Fuchsl, Foto Christian Buck
Drag over the photos for more

Slim omgaan met luchtvochtigheid

Het gaat om drie taatsdeuren naast elkaar, allemaal gemaakt van eikenhouten plankjes. Doordat er steeds 3 centimeter tussen de plankjes zit, laten ze voldoende licht door. De deuren zijn elk 1,6 meter breed en 6 meter hoog: ze lopen van de vloer van de begane grond tot het plafond van de eerste verdieping. De hoogte was de grootste uitdaging van dit project, aldus Vogel. “Als je met natuurlijke materialen werkt, moet je rekening houden met de luchtvochtigheid van een ruimte. Zodra het in de woonkamer warmer wordt, zet het hout uit en bestaat de kans dat het krom gaat staan. Om dit te voorkomen, hebben collega-houtbewerkers van MTB Schreinerei een stalen frame in de deur gebouwd – door elk latje loopt een stalen draad. De taatsdeuren wegen hierdoor 450 kilo per stuk.”

System 3

Voor de scharnieren gebruikte Vogel FritsJurgens’ System 3, zodat de deuren in verschillende posities vastgezet kunnen worden. Dit betekent ook dat ze vanuit elke hoek van 45 graden automatisch naar vastzetstanden op 0, 90, 180 of 270 graden draaien. Aangezien het om drie deuren naast elkaar gaat, is dit systeem cruciaal om ze er altijd strak uit te laten zien. Vogel werkt graag met FritsJurgens. “De houtbewerker probeerde scharnieren van meerdere fabrikanten, en System 3 kwam als overduidelijke winnaar uit de bus. We hebben de opdrachtgever ook twee samples laten testen, en die van FritsJurgens bewegen echt het soepelst. Wat ik erg waardeer, is dat ze alle details uitleggen over de mogelijkheden van de scharnieren. Zeker als ontwerper is dat heel prettig.”

Meer over FritsJurgens’ System 3

system-3-scale.png